Vrijspraak voor vrouw die door het rood reed

Op 22 november 2019 reed mevrouw J.G. voorbij de verkeerslichten op een vrij groot kruispunt. Zij stond aan te schuiven in de file om het kruispunt op te rijden. Wanneer zij net voorbij de lichten reed sprongen de lichten op oranje en nadien op rood. Mevrouw J.G stond met haar voertuig echter wel al voorbij de verkeerslichten en dus gedeeltelijk op het kruispunt. Om een gevaarlijke verkeerssituatie te vermijden reed zij gewoon verder en sloeg zij linksaf zodanig dat zij het kruispunt kon vrijmaken.

Toch werd mevrouw J.G hiervoor geverbaliseerd en later gedagvaard voor de Politierechtbank.

Het Parket vorderde op de zitting voor de Politierechtbank een geldboete van € 240,00 en een rijverbod van 8 dagen.

De advocaat van mevrouw J.G. pleitte voor deze overtreding de vrijspraak gezien mevrouw J.G. op het moment dat de lichten op rood sprongen reeds voorbij de lichten was gereden en dus onmogelijk kon opmerken dat deze lichten op rood sprongen.

Volgens de agent die de overtreding zogezegd had vastgesteld diende mevrouw J.G. rekening te houden met de lichten aan de overkant van het kruispunt die op dat moment ook op rood sprongen. Indien mevrouw J.G dit echter had gedaan dan stond zij met haar voertuig te midden het kruispunt. Zij heeft dit juist willen vermijden omdat zij anders een uiterst gevaarlijke verkeerssituatie zou gecreëerd hebben.

Daarnaast werd enkele maanden later de verkeerssituatie op het desbetreffende kruispunt gewijzigd door de lichten aan de overkant van het kruispunt weg te nemen en er een ontruimingspijl te plaatsen.

De Politierechtbank volgde de redenering en sprak mevrouw J.G vrij.

Mevrouw J.G. had nog een blanco strafblad en heeft dit dus door de vakkundige bijstand van haar advocaat zo kunnen behouden.

Bent u zelf door het rood gereden en wenst u te weten welke boete of welk rijverbod u mogelijks te wachten staat? Contacteer ons?